19 November 2008

Masak Apa Tengahari ni?




“Mama, kenapa sayur ni..mama letak atas api..?” Terkedu juga aku dengan soalan Boboy.. Macam mana nak jawab ni.. Masa tu aku kat dapur memasak untuk hidangan tengahari....
“Boy, tujuan kita masak sayur ni supaya ia sedap di makan..”
Hehehe..itu aje yang terlintas di fikiran aku…Boboy hanya mengangguk.. Fahamlah tu kot.. Kalau dia bertanya soalan itu kepada papa tentu dia mendapat jawaban yang panjang berjela…
Sambil memotong sayur aku memikirkan jawaban lain yang hendak ku tambah agar Boboy lebih memahami….
“Kena masak daging ni sampai masak.. nanti kuman mati,” Bonda aku pernah cakap begitu kepadaku.. Betul juga kan.. masak makanan bertujuan untuk membunuh kuman. Makanan yang keras bila kita masak, ia akan menjadi lembut dan mudah dimakan serta dihadam. Ia juga menjadikan makanan tahan lama. Selain itu untuk membangkitkan selera kita boleh mempelbagaikan bentuk sajian dengan pelbagai rasa dan rupa makanan…
Dalam dok bekira apa nak masak untuk tengah hari ni aku sempat menekan keyboard komputer melayari internet mencari idea untuk memasak. Aku paling suka jengok blog chetam Aku juga suka meneroka laman web
resipidiana .Selain itu aku kerap juga melayari laman-laman ini untuk mempelbagaikan juadah untuk kuhidangkan kepada keluarga. Antara yang paling kerap aku jengok ialah:

http://norzailina.blogspot.com
http://chetam.fotopages.com/
http://hanieliza.fotopages.com/
http://mamafami.fotopages.com/
http://ulampegaga.fotopages.com/
http://www.masakmasak.blogspot.com/
http://tiffinbiru.blogspot.com/
http://www.myresipi.com/
http://myperiukbelanga.blogspot.com/
http://rozzan.blogspot.com/

Terima kasih tak terhingga kepada mereka kerana menjadi betul resepi yang aku cuba dari laman tersebut. Tetapi tengah hari ini aku bercadang untuk memasak makanan tradisi bondaku. Papa telah membeli kerang dan jenuh aku memikir nak masak apa dengan kerang tersebut lebih-lebih lagi bila papa hanya memberitahu agar aku masak air sahaja. Aku tak faham sangat dengan citarasa papa dengan kerang sebab ini kali pertama papa beli kerang untukku masak.
“Ala..you masak aje macam yang you masak hari tu kat kampung..”
Oh! Ya , baru aku ingat masa balik kampung bulan puasa dulu, adik lelaki telah membeli kerang untuk dimasak hidangan berbuka. Bonda telah menyuruh aku untuk memasak kerang tersebut. Satu persatu aku tanya bonda nak buat macam mana dengan kerang tersebut kerana aku tak pernah beli sebelum ini. Makan masakan orang lain banyak kali juga. Bonda mulanya syorkan aku masak gulai kari tetapi adik aku tak nak dan suruh masak biasa sahaja untuk dia makan cecah sos. Apalagi bertungkus lumuslah aku mencuci kerang tersebut. Bermacam-macam cara dan petua aku guna untuk membersihkan kerang. Aku sebenarnya geli nak makan kerang sebab tengok kulitnya yang berlumut dan nampak kotor berselut. Bonda suruh aku cuci guna daun senduduk. Mengadaplah aku kerang tersebut ramas dan tenyeh dengan daun senduduk.. Nampaklah putih sikit.Selain itu bonda juga memberi petua untuk bersihkan kerang dengan mengunakan asam keping.
Tengah hari itu aku berjaya juga menghidangkan kerang masak untuk keluargaku.. Oleh kerana di rumahku tiada pokok senduduk aku menggunakan asam keping dan juga soda bikarbonat untuk mencuci kulit kerang. Bersihlah sikit dari sebelumnya. Inilah hasil yang aku masak iaitu ramuan kerang dimasak dengan serai ketuk, bawang putih ketuk, bawang merah dihiris, asam keping dan gula garam secukup rasa. Papa cakap okey not bad.. Aku puas dengan hasil air tangan untuk santapan keluarga. Bab menghias aku tak berapa pandai tapi kalau masak sedap gerenti habisnya walaupun nampak tak menarik…
Dalam pada tu...AKU TENSEN TAK DAPAT NAK UPLOAD PHOTO KERANG AKU..TENSENYE....
LAIN KALI AKU UPLOAD BLEHHHHHHHHHHHHHH..........................

Tiada ulasan: